زمانی که اقدام به ثبت نام در بورس و خرید سهام میکنید، در واقع یکی از هزاران سهامدار آن شرکت سهامی محسوب میشوید؛ فرقی نمیکند که سهام شما پانصد هزار تومان یا چند صد میلیون تومان باشد. مهم این است که شما اکنون عضوی از این شرکت هستید. پس حق شماست از نحوه عملکرد و اهداف آن شرکت باخبر شوید. مجامع بورسی همان چیزی است که شما به آن احتیاج دارید تا با شرکتی که در آن سهامگذاری کردهاید بیشتر آشنا شوید. اما، تعریف مجامع شرکت های بورسی چیست؟با ما همراه باشید تا تمام اطلاعات ممکن در این زمینه را در اختیار شما بگذاریم.
منظور از مجامع بورسی چیست؟
در واقع منظور از مجمع شرکتهایی بورسی این است که تمام سهامداران و مدیران یک شرکت سهامی به منظور گفتگو و تعیین وضعیت شرکت گرد هم میآیند. این کار باعث میشود تا شرکتها سهامداران واقعی خود را بشناسند و با آنها تبادل نظر کنند. البته، منظور از سهامداران آن دسته از افرادی هستند که مقدار زیادی از سهام شرکت را در اختیار دارند. اما، این بدان معنا نیست که خرده سهامداران نتوانند در این مجامع شرکت کنند.
شرکتها چند نوع مجمع دارند؟
به طور کلی، شرکتها برای تعیین وضعیت و اهداف خود سه نوع مجمع بورس را در نظر میگیرند؛ مجامع بورس عادی سالیانه، مجمع عمومی فوق العاده و مجمع عمومی موسس. برای آشنایی با لیست مجامع به ادامه مطلب توجه کنید.
مجمع عمومی عادی سالیانه
این مجمع به منظور رسیدگی به گزارش مدیران، صورتهای مالی شرکت و تخصیص سود نقدی به سهامداران شرکت تشکیل میشود. زمان برگزاری این مجمع طبق دستور سازمان بورس و قانون تجارت کشور باید حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی هر شرکتی برگزار شود. گفتنی است که این مجمع تنها سالی یکبار برگزار شده و نسبت به سایر مجامع بورسی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مجمع عمومی فوق العاده
یکی دیگر از مجمع سهام ها در واقع مجمع عمومی فوق العاده نام دارد. این مجمع همانطور که از نامش پیداست تنها در زمانهای خاص و در هر تاریخی که شرکت تعیین کند برگزار میشود. معمولا، در چنین مجمعی در خصوص مسائل مهمی نظیر انحلال شرکت، افزایش سرمایه شرکت، تغییر در قوانین و منشورهای شرکت، تصمیمگیریهای مهم و غیره بحث و گفتگو میشود. البته، تنها سهامادارانی حق شرکت در این مجمع را دارند که مقدار زیادی سهم در اختیار داشته و از حق رای برخوردارند. لازم به ذکر است که تغییرات در اساسنامه و همچنین اتخاذ تصمیمهای مهم برای شرکت تنها با دو سوم آرای سهامداران و رای دهندگان امکانپذیر است.
مجمع عمومی موسس
در واقع این مجمع پایه و بنیان یک شرکت را ایجاد میکند. زمانی که یک شرکت به ثبت رسید و اقدام به فروش سهم خود کرد، باید برای پستهای مهم شرکت افرادی را منصوب کند. در این مجمع بنیانگذاران و سهامداران شرکت برای انتخاب اولین مدیران شرکت حضور پیدا میکنند. به طور کلی، وظایف این مجمع به شرح زیر است:
• تصویب کلیات طرح اساسنامه شرکت و اصلاح آن
• انتصاب اولین مدیران و بازرسان شرکت
• رسیدگی به گزارشات مدیران و موسسین و تصویب آن در صورت لزوم
چگونه سهامداران از تشکیل مجامع بورسی با خبر میشوند؟
اصلیترین منبع اطلاعرسانی مجمع شرکتهای بورسی روزنامههاتی کثیر الانتشار میباشند. تمامی شرکتهایی که اقدام به فروش سهم کردهاند موظفند که تاریخ مجامع خود را از طریق پایگاههای اینترنتی معتبر و روزنامهها به اطلاع شهروندان برسانند. در غیر این صورت حق شکایت برای سهامداران محفوظ است. معمولا، زمان برگزاری مجمعهای موسس در وبسایت شرکتها درج میشوند؛ همچنین، تاریخ مجمع عمومی عادی سالیانه حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکتها میباشد. از آنجایی که سال مالی اکثر شرکتها در اسفندماه است، زمان برگزاری مجمع عمومی عادی در خرداد ماه یا تیر ماه میباشد.
نکتههای مهم در مورد مجامع بورسی شرکتها
بد نیست نکاتی مهم در خصوص نحوه برگزاری و جلسات مجامع شرکتها بدانید. مهمترین نکته درباره این مجامع نحوه اطلاعرسانی آن از سوی شرکتهاست.
نحوه اطلاعرسانی: همانطور که گفتیم پایگاه اطلاعرسانی مجامع شرکتها، روزنامهها و سایتهای اینترنتی هستند. اما، هر شرکت تنها در یک روزنامه خاص زمان برگزاری مجمع خود را اعلام میکند. از آنجایی که این روزها کسی سراغ دکههای روزنامهفروشی نمیرود، بهتر است برای کسب اطلاع دقیق از زمان برگزاری با واحد پشتیبانی شرکت مورد نظر تماس بگیرید.
برخی دیگر از نکات مهم در این زمینه عبارتند از:
• برگزاری جلسات توسط هیئت مدیره: جلسات مجامع بورسی تنها از سوی هیئت مدیره مرکب از رئیس، منشی و دو ناظر برگزار میشود.
• امکان حضور نماینده قانونی صاحبان سهم در مجامع: تمامی نمایندگان دارندگان سهم میتوانند با داشتن حق رای در جلسات شرکت حضور یابند. یک نکته بسیار مهم را فراموش نکنید؛ آن هم اینکه حتما از نحوه دریافت سود تقسیمی و زمان ارائه آن در این شرکتها اطلاعات کسب کنید.
• دعوت از سهامداران برای تشکیل جلسه بر عهده رئیس است: معمولا، این رئیس است که باید دستور برگزاری جلسه را صادر کند، اما در مواقعی بازرس نیز میتواند بنا به صلاحدید اقدام به برگزاری مجمع کند.
آیا در مجامع بورسی شرکتهای سهامی شرکت کنیم؟
بهتر است زمانی که روند بازار سرمایه صعودی است در مجامع این شرکتها حضور پیدا کنید؛ چراکه حضور سهامداران در این مجمعها میتواند بر روند صعودی قیمتها تاثیر بگذارد. زمانی که شما در مجامع شرکت میکنید، در واقع پذیرفتهاید که این شرکتها به تمام وعدههای خود عمل کردهاند و در نتیجه به دلیل خوشبینی و ورود نقدینگی جدید به بازار به آنها کمک میکنید تا یک بازگشایی خوب دیگر را داشته باشند.
اما، زمانی که بازار در روند نزولی خود قرار داشته باشد، بهتر است در چنین مجامعی شرکت نکنید. چرا که در چنین وضعیتی هرگز انتظار بازگشایی یک روند مناسب از سوی شرکت وجود نداشته و حضور شما منجر به افزایش فشار عرضه میشود؛ به گونهای که میزان تقاضا برای خرید سهم بسیار پایین است و در نتیجه عرضه بیش از حد موجب کاهش بیشتر قیمتها میشود.
تصمیمات مجامع بورسی شامل چه کسانی می شود؟
در واقع زمانی که یک شرکت سهامی تصمیم به برگزاری یکی از سه مجمع ذکر شده میکند، یک سری افراد با رایهای خود (میزان حق رای هر شخص در اساسنامه شرکت تعیین شده است) اقدام به تصمیمگیری میکنند. به طور کلی، در بیشتر مجامع این سهامداران هستند که با صدور رای خود تصمیمات نهایی را اتخاذ میکنند. در یک قانون کلی زمانی که بیش از دو سوم سهامداران به یک لایحه رای دهند در واقع آن لایحه به تصویب رئیس مجمع و بازرسان خواهد رسید.
البته، در برخی از شرکتها میتوان برای رئیسان و بازرسان یک رای ویژه که در اصطلاح به آن حق وتو میگویند در نظر گرفت. اما، این رای حتما باید در اساسنامه به تصویب رسیده باشد؛ در غیر این صورت هیچگونه حق وتویی در مجامع وجود نخواهد داشت.
تغییر قیمت سهام بعد از برگزاری مجامع بورسی
در واقع زمانی که یک مجمع تقسیم سود برگزار میشود قیمتها تغییراتی را به خود میبینند. این قیمت باید برابر با قیمت قبل از برگزاری مجمع منهای میزان سودی، که در این جلسه بین سهامداران تقسیم شده، باشد. به عنوان یک قاعده کلی، هرگز نباید ثروت سهامداران قبل و بعد از شرکت در مجامع شرکتها تغییر کند. بنابراین، مبانی قیمت پایه و مد نظر همان قیمتی است که قبل از برگزاری مجمع بسته شده است. به طور مثال، قیمت هر سهم قبل از برگزاری مجمع برابر با 1000 توان بوده است. بعد از مجمع مبلغ 100 تومان به عنوان سود به سهامداران تعلق گرفته است. از این رو، قیمت هر سهم اکنون 900 تومان است.
سهم شرکت قبل و بعد مجمع
اکنون که با نحوه قیمتگذاری هر سهم پس از برگزاری مجمع آشنا شدید، دیگر به راحتی میتوانید میزان سهم شرکت قبل و بعد از مجمع را محاسبه کنید. طبیعتا، پس از برگزاری مجامع بورسی قیمت سهم کمتر از مقدار اولیه خود میشود. چراکه با برگزاری این جلسات نحوه دریافت سود مجمع و وضعیت سودها مشخص شده و سهام بخشی از منافع خود را از دست داده است. با درک این موضوع یک سهامدار به راحتی میتواند در خصوص مواردی مثل موارد زیر تصمیم بگیرد:
• آیا قبل از برگزاری مجمع سهم خود را بفروشد یا خیر؟
• آیا پس از مجمع مجددا اقدام به خرید سهم کند یا خیر؟
در واقع تا زمانی که از مفاهیم بورسی مطلع نشوید، هرگز نمیتوانید با رویدادهای بازار سرمایه کنار بیایید؛ چراکه با برگزاری برخی از مجامع ممکن است یک سهم به دلیل اختصاص سود به سهامداران اصلی، ریزش زیادی داشته باشد؛ به گونهای که اگر یک تریدر حرفهای نباشیم خیلی زود در سرازیری ضرر میافتیم؛ ضرری که ممکن است ذوق شما را در اولین تجربه سرمایهگذاری کور کند.
جمعبندی
بازار بورس به همان میزان که سودهای کلانی را به سهامداران ارائه میدهد، در مواقعی نیز کاری با آنها میکند که تا سالها نتوانند سرمایه از دست رفته خود را جبران کنند. بنابراین، هیچگاه بدون اطلاع از مفاهیم بازار سرمایه اقدام بهخ سرمایهگذاری نکیند. درست است که برای خرید و فروش در بورس میتوان به سیگنالهایی که از سوی تحلیلگران بازار بورس ارائه میشود تا حدودی اعتماد کنیم، اما هیچگاه نمیتوان تضمین کرد که این سیگنالها درست از آب در بیایند. گاهی اوقات برخی از تحلیلگران معتبر و شناخته شده بازار، عمدا سیگنالهای غلطی به سرمایهگذاران میدهند تا سرمایههای آنها را بیرون بکشند.