در زمینه قمار، پول هوشمند به کسانی اطلاق میشود که با شرطبندی خود امرار معاش میکنند. بسیاری از قماربازها با استفاده از الگوریتمهای ریاضی و تاریخی تصمیم میگیرند که چقدر و بر چه چیزی شرطبندی کنند.
دنیای سرمایهگذاری مشابه است. مردم تصور میکنند که پول هوشمند توسط کسانی که دارای درک کاملتری از بازار هستند یا با اطلاعاتی که یک سرمایهگذار معمولی نمیتواند به آنها دسترسی پیدا کند، سرمایهگذاری میشود.
بهاینترتیب، زمانی که الگوهای معاملاتی سرمایهگذاران نهادی از سرمایهگذاران خردهفروشی فاصله میگیرد، پول هوشمند شانس بیشتری برای موفقیت دارد.
به همین ترتیب، اغلب پول هوشمند شانس موفقیت در سهام را بیشتر میکند.
همچنین پول هوشمند (Smart Money) به نیروی جمعی پول بزرگ گفته میشود که بر بازارهای مالی تأثیر میگذارد و آنها را به حرکت در میآورد که اغلب توسط اقدامات بانکهای مرکزی هدایت میشود و معامله گران منفرد بر روی پولهای هوشمند سوار میشوند.
پول هوشمند در مقیاس بسیار بیشتری نسبت به سرمایهگذاریهای خردهفروشی سرمایهگذاری میشود.
سرمایهگذار با تشخیص ورود و خروج نقدینگی به بورس میتواند وارد معامله شود. برای تشخیص این نکته باید از ارزش معاملات و ارتباط آن با پول هوشمند و در نهایت فیلتر ورود و خروج نقدینگی به بورس و سهام آگاهی داشته باشید.
درک پول هوشمند
پول هوشمند مبلغی است که توسط افرادی سرمایهگذاری شده یا شرطبندی شده است که آگاه و باتجربه هستند و درک عمیقی از نحوه عملکرد بازارها دارند.
اثبات تجربی این ایده را تأیید میکند که سرمایهگذاریهایی که باتوجهبه پول هوشمند انجام میشود بهتر از سایر سرمایهگذاریهای دیگر عمل میکند.
بنابراین، اعتقاد بر این است که پول هوشمند شانس بیشتری برای موفقیت دارد، زیرا اعتقاد بر این است که سرمایهگذاران نهادی دارای استراتژیهای سرمایهگذاری بهتری هستند که از سرمایهگذاران خردهفروشی متفاوت است.
همچنین پول هوشمند هنگامی که توسط بانکهای مرکزی کنترل میشود، میتواند بازارها را با اندازه و قدرت جابهجا کند. سپس به یک نیروی مشترک با مقدار زیادی پول و استراتژی خوب تبدیل میشود که در آن سرمایهگذاران بر سهامی که پول هوشمند به آنها وارد شده سوار میشوند.
شناسایی ورود و خروج پول هوشمند
پول هوشمند بهصورت نقدی توسط افرادی باتجربه، با آگاهی و مطلع یا هر سه مورد که روی سهمی سرمایهگذاری کردهاند، وارد سهام میشود.
برای شناسایی پول هوشمند، در ابتدا ساختار بازار را باید به خوبی درک کنید.
پروسه Distribution یا توزیع مرحلهای است که، پول هوشمند تو سط بازیگران اصلی شروع به انتقال مالکیت سهام به بازیگران ثانویه و جزئی می کند و موجب شکلگیری رالی بزرگی میشود.
هرچه تقاضای بازیگران خرد برای سهام بیشتر شود، رالی شکل گرفته نیز بزرگتر خواهد بود.
پول هوشمند را میتوان با 4 فاکتور: حجم، قیمت و گسترش و پراکندگی قیمت در 4 مرحله بررسی کرد:
- جمع آوری(Accumulation)
- گران شدن یا افزایش قیمت (Mark up)
- توزیع (Distribution)
- ارزان شدن یا کاهش قیمت (Mark dow)
از منابع زیر میتوان برای شناسایی اقدامات پول هوشمند استفاده کرد:
1. حجم معاملات
گاهی اوقات، پول هوشمند را میتوان باتوجهبه حجم معاملات (حجم بیشتر از حد معمول) تشخیص داد، بهویژه هنگامی که دلیل مشخصی برای افزایش بیش از حد حجم معاملات وجود نداشته باشد.
زمانی که حجم معاملات به طور غیرمعمول در یک سهم زیاد باشد و هیچ خبر یا اطلاعیه تأثیرگذاری بر سهم و صنعت منتشر نشده باشد، میتواند نشانه ورود یا خروج پول هوشمند باشد.
حجم معاملات از قسمت سابقه معاملات سهم در تابلوی بورس قابل تشخیص است.
اگر سابقه معاملات را نگاه کنید، با مقایسه حجم معاملات در طی روزهای معاملاتی گذشته میتوانید ورود و خروج پول هوشمند را تشخیص دهید. مثلاً سهمی که بهیکباره حجم معاملاتش از 3 یا 4 میلیون به 13 میلیون میرسد. این اتفاق عجیب و غیرعادی است.
در صورت مشاهده این افزایشهای ناگهانی و عجیب معاملات به بررسی سهم و اخبار بپردازید.
باتوجهبه نقاط حمایت و مقاومت، جهت روند سهم را میتوان تشخیص داد و اگر اخبار خاصی در مورد صنعت منتشر نشده باشد، علت آن را پول هوشمند میتوان دانست.
در تصویر فوق، حجم معاملات بیش از دو برابر میانگین حجم ماه است؛ بنابراین مشخص است که این سهم با حجم مشکوک معاملات همراه بوده.
برای تشخیص حجم معاملات از اندیکاتور mfi) money flow index) میتوان استفاده کرد. Mfi دو گزینه trick و real دارد که با تنظیم گزینه real، اندیکاتور mfi باتوجهبه حجم معاملات تنظیم میشود.
2. قیمتگذاری سهام و شاخص
با تجزیهوتحلیل شاخص و قیمت سهام، میتوان اطلاعات مربوط به پول هوشمند را توسط سرمایهگذاران آگاه به دست آورد. اطلاعات این منابع نشان میدهد که چگونه پول هوشمند آینده معاملات را تعیین میکند.
بنابراین، پیشبینی موقعیت پولهای هوشمند و اوراق بهادار مورد معامله آنها و اینکه بدانید دارندگان پول هوشمند چه کسانی هستند و در کجا سرمایهگذاری میکنند، به نفع سرمایهگذاران خردهفروشی است مایل به سوارشدن بر روی سهم با پوشش سرمایهگذاران پول هوشمند هستند و میتوانند موقعیتهای بهتر را اتخاذ کرده و موج موفقیت را سوق دهند.
3. محاسبه سرانه خریدوفروش حقیقی و حقوقی
اگر حاصل تقسیم سرانه خرید بر سرانه فروش از عدد یک بزرگتر باشد، نشانه ورود پول هوشمند است و اگر از یک کوچکتر باشد، خروج پول هوشمند را نشان میدهد.
4. فیلتر ورود و خروج پول هوشمند
گاهی اوقات با استفاده از فیلترها که در دیدهبان بازار وارد میشود، میتوان ورود یا خروج نقدینگی به بورس را تشخیص داد.
در ادمه فیلترهای مورد نیاز جهت بررسی ورود و خروج پول هوشمند ارائه شده است.
شاخص پول هوشمند توسط معامله گران به دو صورت مورد استفاده قرار میگیرد:
تغییرات در شاخص پول هوشمند و روند بازار
سرمایهگذاران باتوجهبه روندهای نشان داده شده در شاخص پول هوشمند، به دنبال تغییرات در روند بازار هستند. به آن تشخیص واگرایی میگویند.
شاخص پول هوشمند زمان معامله داراییهای خاص را مشخص نمیکند. بلکه نشان میدهد که سرمایهگذار چه انتظاری از داراییها در کوتاهمدت دارد.
بهعنوان مثال، اگر دارایی روند صعودی داشته باشد، شاخص پول هوشمند ممکن است هشدار دهد که این روند چه زمانی تغییر خواهد کرد.
در مواردی که قیمت دارایی کاهش مییابد درحالیکه شاخص پول هوشمند به سمت بالا حرکت میکند، معمولاً نشان میدهد که قیمت هم میتواند بالاتر حرکت کند.
عمدتا پول هوشمند در ابتدای موج بازار وارد میشود و با ایجاد هیجان در سهم، تحریک سرمایهگذاران را به همراه خواهد داشت. با خروج مرحله به مرحله پول هوشمند، باعث میشود که سهامدارانی که در مراحل آخر وارد میشوند، به عنوان بازندههای بازی باشند.
ورود پول هوشمند
اگر قیمت سهمی 10 درصد نوسان کند، اما بازیگران خرد حتی برای جا نماندن از رالی صعودی اقدامی برای خرید سهام نکنند نشانهای از ورود پول هوشمند است.
در بازاری که وضعیت مناسب نیست و بالا بودن فشار فروش باعث ایجاد ناامیدی بین سهامداران شده است، پول هوشمند میتواند به سهام وارد شود و عدم تقاضا را جبران کند.
علاوه بر این، زمانی پول هوشمند میتواند وارد سهمی شود که با بررسی روند حرکت سهم، متوجه شدهاید قیمت سهم به کف یا حداقل مقدار خود رسیده است اما حجم معاملات زیاد شده است.
الگوی قیمتی Spike & Ledg در پرایس اکشن وجود دارد. اگر این الگو را در سهمی که دارای روند نزولی با شیب کم یا رنج باشد مشاهده کردید، نشانهای از ورود پول هوشمند شناسایی میشود.
Spike در بیان ساده در اثر برهم خوردن عرضه و تقاضا، حرکت قدرتمندی شکل میگیرد که باعث حرکت رو به بالا و سریع سهم در بازه زمانی کوتاه میشود. در این الگو، حجم معاملات به ناگهان زیاد و کندلهای بلد شکل میگیرد.
Ledge بعد از Spike شکل میگیرد و اصلاح نامیده میشود.
در نمودار زیر ورود پول هوشمند بعد از رسیدن قیمت به نقطه حمایت مشخص است. بازیگر سهم در این نقطه، حداکثر خرید خود را انجام میدهد.
خروج پول هوشمند
معمولاً خروج پول هوشمند بهیکباره اتفاق نمیافتد بلکه در طی چند روز، پول از سهم خارج میشود و قیمت سهم بهیکباره افت میکند.
اشتباهی که سهامداران عمومی میکنند این است که خروج پول را اصلاح میدانند و برای رشد دوباره قیمت و برگشت روند سهم صبر میکنند، در حالی که این خروج پول هوشمند است که موجب افزایش حجم معاملات شده است.
اگر قیمت روز سهم منفی باشد و حجم معاملات از میانگین حجم ماه بیشتر باشد، نشانه خروج پول هوشمند است.
اگر سهمی در سقف قیمت با افزایش حجم معاملات همراه باشد، خروج پول هوشمند را بررسی کنید.
در نمودار فوق قیمت سهم به حداکثر مقدار خود رسیده است و نتوانسته مقاومت را رد کند، با استفاده از اندیکاتور میتوانید مشاهده کنید که حجم معاملات زیاد شده و پس از آن مشاهده میکنید که نمودار سهم ریزش پیدا کرده است.
یلتر ورود یا خروج نقدینگی به بورس
فیلتر ورود یا خروج نقدینگی به بورس
با کپی کردن فیلترهای زیر و وارد کردن در قسمت در بخش دیدهبان بازار سایت tsetmc این امکان را دارید که از سهامی که در روز معاملاتی با ورود و خروج پول هوشمند همراه بودند، اطلاع پیدا کنید.
فیلترهای بررسی ورود و خروج پول هوشمند
فیلتر ورود پول هوشمند:
(tvol)>1.25* [is5]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)>=((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl)>=(pc)&&(plp)>0)
(tvol)>1.5* [is6]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)>=((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl)>=(pc)&&(plp)>0)
فیلتر خروج پول هوشمند:
(tvol)>1.25* [is5]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI) <((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl) <=(pc)&&(plp) <0)
(tvol)>1.5* [is6]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI) <((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl) <=(pc)&&(plp) <0)