لوگو سامانه بیدار تریدر
صفحه اصلی
آموزش
درباره ما
صفحه اصلی
آموزش
درباره ما
مقالات آموزشی
خانهآموزش بورسمقالات آموزشی

توقف نماد در بورس به چه معناست؟

شاید بارها شنیده باشید که نماد معاملاتی یک سهم برای ساعاتی یا چند روز متوقف شده است. اما این به چه معناست؟ طبق دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، توقف به معنای جلوگیری از انجام معامله یک ورقه بهادار به مدت حداکثر 5 روز کاری است. در این مقاله به توضیح بیشتر در مورد این موضوع می‌پردازیم.

تفاوت تعلیق نماد با توقف نماد

همان‌طور که گفتیم توقف به معنای جلوگیری از انجام معامله یک نماد حداکثر تا 5 روز کاری است. اما تعلیق به معنای جلوگیری از انجام معاملات یک نماد برای بیش از 5 روز کاری می‌باشد. این دو حالت هرکدام دلایل و شرایط خاص خود را دارا هستند. پس نسبت به این دو واژه دقت کافی داشته باشید.

حال در این مقاله به بررسی توقف نماد می‌پردازیم:

وضعیت‌های مختلف یک نماد در بورس

قبل از هر چیزی بهتر است به بررسی وضعیت‌های مختلف نمادهای فعال در بازار بورس بپردازیم. در حالت کلی نمادهای معاملاتی فعال در بورس اوراق بهادار در طول جلسه معاملاتی می‌توانند در یکی از پنج وضعیت زیر باشند:

  1. مجاز: در این حالت خرید و فروش سهم مجاز می‌باشد. درواقع سهم بدون هیچ مشکلی معامله می‌شود.
  2. مجاز-محفوظ: وقتی نماد در این حالت قرار می‌گیرد یعنی نماد در حال بازگشایی است و به‌زودی باز خواهد شد. شما در این وضعیت می‌توانید سفارشات خود را ثبت کنید ولی معامله‌ای صورت نمی‌گیرد. به محض بازگشایی نماد، معاملات انجام می‌شوند.
  3. مجاز- متوقف: نماد معاملاتی در این حالت برای انجام معاملات مجاز است اما بنا به دلایلی ثبت سفارش و معامله آن برای مدتی متوقف شده است.
  4. ممنوع: در این موقعیت سهم قابل معامله نخواهد بود اما نماد در همان روز بازگشایی خواهد شد.
  5. ممنوع-متوقف: سهم مانند حالت ممنوع، قابل معامله نخواهد بود. با این تفاوت که بازگشایی سهم در همان روز اتفاق نمی‌افتد.

نحوه آگاهی از تغییر وضعیت یک نماد

  • وقتی نمادی بخواهد متوقف شود، در قسمت پیام ناظر در سایت www.tsetmc.com پیامی مبنی بر توقف نماد منتشر می‌شود. شما می‌توانید با مراجعه به قسمت مربوطه از توقف نماد مدنظر و دلیل و زمان بازگشایی آن آگاه شوید. 

anyconv-com__tavghof-namad2.webp

  • همچنین در سایت کارگزاری نیز در قسمت پیام ناظر پیام‌های مربوطه برای شما ارسال می‌شود. 

anyconv-com__tavghof-namad1.webp

  • علاوه بر این شما می‌توانید دلیل توقف نماد خود را در سایت کدال نیز جویا شوید. برای درک بهتر این موضوع به تصاویر زیر توجه کنید.

دلایل توقف نماد معاملاتی

طبق دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، نماد معاملاتی در موارد زیر متوقف می‌شود:

1. قبل از برگزاری مجامع عمومی عادی سالیانه

 شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار باید هر سال برای تصویب صورت‌های مالی و تقسیم سود نقدی خود مجمع عادی تشکیل دهند. به همین منظور یک روز کاری قبل از برگزاری مجمع عادی، نماد سهم متوقف می‌شود. البته اگر زیرساخت‌های فنی لازم وجود داشته باشد، نماد می‌تواند در روز برگزاری مجمع نیز متوقف شود. در ضمن نماد مربوطه حداکثر دو روز کاری بعد از افشای تصمیمات مجمع بازگشایی خواهد شد.

2. قبل از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده

 شرکت‌ها معمولا به منظور افزایش یا کاهش سرمایه اقدام به برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده می‌کنند. در این صورت نماد مربوطه یک روز کاری قبل از برگزاری مجمع متوقف می‌شود. در صورتی‌که تصمیمات مجمع منجر به تغییر سرمایه ناشر نشده باشد، نماد سهم، حداکثر دو روز بعد از افشای تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده‌، بازگشایی خواهد شد. در حالتی که مجمع عمومی فوق‌العاده یا جلسه هیئت مدیره ناشر، افزایش سرمایه به میزان 200 درصد یا بیشتر صرفا از محل صدور سهام جایزه تصویب شود، نماد بازگشایی نمی‌شود مگر اینکه افزایش سرمایه ثبت شده و سهام جدید قابل معامله شوند.

3. افشای اطلاعات با اهمیت در گروه "الف" یا "ب"

 درصورتی‌که شرکت افشای اطلاعات با اهمیت "گروه الف" ارسال کند، نماد معاملاتی به‌صورت خودکار متوقف می‌شود و در اولین جلسه معاملاتی بعد، بازگشایی خواهد شد. اگر افشای اطلاعات با اهمیت"گروه ب" ارسال شود سه حالت ممکن است:

  • اگر افشای اطلاعات با اهمیت تا 90 دقیقه قبل از پایان جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد به‌صورت خودکار برای 60 دقیقه متوقف می‌شود و سپس بازگشایی می‌شود.
  • اگر افشای اطلاعات با اهمیت در 90 دقیقه پایانی جلسه معاملاتی ارسال شود، نماد به‌طور خودکار متوقف شده و در جلسه معاملاتی بعد، بازگشایی می‌شود.
  • در صورتی که اطلاعات با اهمیت در ساعاتی خارج از بازار منتشر شود، نماد در 90 دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد بازگشایی خواهد شد.                                            

اطلاعات با اهمیت "گروه الف" شامل مواردی همچون: تعلیق یا توقف تمام یا بخشی از فعالیت ناشر، نقل و انتقال دارایی‌های ثابت شرکت، شروع مجدد فعالیت متوقف یا تعلیق شده و غیره می‌باشد. همچنین اطلاعات با اهمیت "گروه ب" شامل مواردی مثل: برگزاری مناقصه یا مزایده، تغییر حسابرس، برنامه انتشار اوراق بدهی و ... می‌باشد.

4. نوسان بیش از 20 درصد

 در صورتی‌که قیمت پایانی سهم طی 5 روز معاملاتی متوالی در دامنه نوسان عادی قیمت، بیش از 20 درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، در اولین زمان ممکن نماد  به مدت 60 دقیقه در وضعیت سفارش‌گیری قرار می‌گیرد و سپس انجام معاملات آغاز می‎‌شود. با توجه به دستورالعمل اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار، افشای اطلاعیه شفاف‌سازی درمورد نوسان قیمت سهم توسط ناشر (شرکت) به‌صورت اختیاری می‌باشد. همچنین کلیه اوراق بهادار مرتبط با آن نماد اعم از حق تقدم سهام و اوراق مشتقه نیز در وضعیت سفارش‌گیری قرار می‌گیرند.

5. نوسان بیش‌از 50 درصد

در صورتی‌که قیمت پایانی سهم طی 15 روز معاملاتی متوالی در دامنه عادی نوسان قیمت، بیش از 50 درصد افزایش یا کاهش داشته باشد، بورس موظف است در اولین زمان ممکن از لحاظ فنی نماد معاملاتی را متوقف کرده و از ناشر درخواست برگزاری کنفرانس اطلاع‌رسانی نماید. در این‌صورت ناشر باید طی حداکثر 2 روز کاری اطلاعات حاصل از کنفرانس مربوطه را نزد سازمان بورس افشا نماید. در این حالت نیز، کلیه اوراق بهادار مرتبط با نماد اعم از حق تقدم سهام و اوراق مشتقه، متوقف می‌شوند.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی توقف نماد و دلایل آن پرداختیم. آگاهی از توقفات نماد می‌‌تواند برای معاملات شما سودبخش باشد. توصیه می‌شود پیام ناظر نمادهای مورد نظر خود را همواره بررسی کنید. جهت یادگیری مطالب تکمیلی، سایر مقالات سایت کارگزاری اقتصاد بیدار را دنبال کنید.

این صفحه را برای دوستانتان بفرستید:
Copy

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

ارسال

نظرات کاربران

نظر

تابلوخوانی

9

توقف نماد در بورس به چه معناست؟

راهنمای شروع بورس

چیز زیادی از بورس نمی‌دانید؟ ما گام به گام از نقطه صفر شما را همراهی می‌کنیم تا پیچیدگی‌های بورس را برایتان راحت کنیم.
همه چیز درباره خرید خودرو از بورس کالا
مدرس: پیام صالحی
شروع: ۱۷ بهمن ۱۴۰۱ ساعت : ۱۵:۰۰
شروع نشدهمقدماتی