در بازار بورس اوراق بهادار، سهام میان خریدار و فروشنده معامله میشود. در این بین جایگاهی تحت عنوان کارگزاری یا کارگزار ناظر وجود دارد. در واقع کارگزار ناظر واسط بین خریدار و فروشنده میباشد. در این مقاله از سری مقالات آموزشی کارگزاری اقتصاد بیدار قصد داریم به مفهوم کارگزار ناظر و وظایف آن بپردازیم.
کارگزار ناظر کیست؟
در بازار بورس ایران، معاملات در چهارچوب و زیر نظر کارگزار ناظر صورت میگیرد. همانطور که گفته شد کارگزار ناظر رابط و وصلکننده خریدار و فروشنده است. طبق قوانین جدیدی که سازمان بورس و اوراق بهادار تصویب کرده است، اگر شما سهمی را برای مثال در کارگزاری اقتصاد بیدار خریداری کنید، فقط امکان فروش این سهم را در همین کارگزار ناظر دارید. کارگزار ناظر علاوه بر ایجاد شرایط اتصال خریدار و فروشنده به هم، خدمات دیگری را از جمله ارائه خدمات سرمایهگذاری غیر مستقیم فراهم میکند.
وظایف کارگزار ناظر
کارگزار ناظر همانند وکیلی برای خریدار و فروشنده میباشد. این کارگزاران خدمات بسیاری را به فعالان بازار بورس ارائه میکنند و در مقابل آن مبلغی را تحت عنوان کارمزد دریافت میکنند. مجموع کارمزد خرید و فروش را میتوان برابر با ۱.۲۵ درصد از ارزش کل معامله دانست. در ادامه گوشهای از خدمات یکی از بهترین کارگزاران ناظر، «اقتصاد بیدار» را مرور میکنیم:
- مهیا کردن شرایط معاملهی سهام، حق تقدم سهام و کلیه اوراق بهادار در بورس و فرابورس
- مهیا کردن شرایط معاملهی اوراق بدهی پذیرفته شده در بورس و فرابورس
- فعالیت در بورس کالا، بورس کشاورزی و بورس انرژی (خرید و فروش انواع کالاها و انرژی)
- گزارشگیری از معاملات انجام شده سهامداران در بازه روزانه و دورهای شامل اطلاعات تراکنشهای معاملاتی
- بازاریابی خریدوفروش انواع اوراق بهادار
- اجرای عملیات بازارگردانی و بازارسازی اوراق بهادار پذیرفتهشده در بورس
- پذیرش نقش عامل فروش اوراق در عرضه اوراق با درآمد ثابت در بورس
- مشاوره و راهنمایی جهت انجام انواع معاملات بلوک و عمده (مدیریتی، مدیریتی کنترلی)
- ارائه مشاورههای تخصصی در خصوص مدیریت نقدینگی مشتریان از طریق سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت
- مشاوره و اخذ کدبورسی برای اشخاص حقیقی و حقوقی جهت فعالیت در کلیه بورسها
نحوه تغییر کارگزار ناظر در بازار بورس
سرمایهگذاران به هر علتی ممکن است از کارگزار خود راضی نبوده و در گذر زمان تصمیم بگیرند که کارگزاری خود را تغییر دهند. برای تغییر کارگزار ناظر در بازار بورس روشهای سنتی (حضوری) و اینترنتی وجود دارند که با توجه به شرایط خود، میتوانید انتخاب کنید.
سنتی یا حضوری
اولین روش این است که به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به صورت حضوری مراجعه کنید و با همراه داشتن اصل و کپی شناسنامه، از کارگزاری حال خود خارج و کارگزار ناظر جدیدی را انتخاب و ثبت کنید.
اینترنتی
امروزه همه کارگزاریها این قابلیت را در سامانه معاملاتی تحت وب خود قرار دادهاند و سهامداران بعد از افتتاح حساب در کارگزاری مورد نظرشان میتوانند دارایی خود را بدون نیاز به فروش به صورت سهم به کارگزاری جدید انتقال دهند.
انتخاب هوشمند کارگزار ناظر
برای انتخاب بهترین کارگزاری و کارگزار ناظر باید اولویتهای فردی خود و استانداردهای موجود را بررسی کرد تا بهترین کارگزاری را بهمنظور انجام معاملات انتخاب نمود. فاکتورهایی همچون کارمزد دریافتی کارگزاران برای هر معامله، سرعت و عملکرد کارگزاری جهت وصل شدن به هسته معاملات، پشتیبانی کارگزاری و … . از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. ما در کارگزاری اقتصاد بیدار همواره تلاش کردیم تا در همه این آپشنها پیشرو و سرآمد باشیم.
نظارت سازمان بورس و اوراق بهادر بر کارگزاران
سازمان بورس و اوراق بهادار، وظیفه مدیریت و نظارت بر فعالیت کارگزاران را برعهده دارد. تمدید و صدور انواع مجوزها برای کارگزاران توسط سازمان اتفاق میافتد. این سازمان سالانه با روشهایی همچون بازرسی و حضور در کارگزاریها به بررسی سطح کیفیت دفاتر، سیستمها، پرسنل و سایت و پشتیبانی میپردازد. بررسی شکایات صورتگرفته از کارگزاران نیز بر عهده این سازمان میباشد.
جمعبندی
شرایط مورد نیاز برای انجام معامله در بازار بورس توسط کارگزاران محیا میگردد که به نوعی واسط بین خریدار و فروشنده هستند. همانطور که در این مقاله بیان شد این کارگزاران ناظر وظایفی را نیز برعهده دارند. بررسی و نظارت بر کار این کارگزاران ناظر توسط سازمان بورس انجام میشود. برای فعالیت سودمند در بازار بورس نیاز دارید تا بهخوبی آموزش دیده و آماده معاملات شوید. به این منظور میتوانید به سری مقالات آموزشی کارگزاری اقتصاد بیدار مراجعه کرده و ازآنان بهره ببرید.